Joomla 3 End-Of-Life

Op 17 augustus 2023 kwam er een einde aan de ondersteuning van Joomla 3 en het was dringend noodzakelijk voor alle websitebeheerders om over te stappen naar Joomla 4. Het waarom achter deze overstap is simpel: het draait allemaal om de veiligheid en de continuïteit van jouw website. Vergelijk het met rechts rijden in het verkeer of stoppen voor een rood stoplicht - er zijn regels die gevolgd moeten worden voor onze veiligheid. Hetzelfde geldt voor het afscheid nemen van Joomla 3 en het upgraden naar Joomla 4.

Joomla 3.10.12 was de laatste versie van de Joomla 3-serie, die liep van 2012 tot 2023. Hoewel Joomla 3 tot augustus 2022 actief werd ondersteund, ontving het sindsdien nog steeds nog veiligheidspatches. Deze laatste ondersteuning is op 17 augustus 2023 definitief gestopt. Wachten met upgraden naar Joomla 4 brengt het risico met zich mee dat verouderde websites een gemakkelijke prooi worden voor hackers. Daarom raden we ten zeerste aan om alsnog over te stappen op Joomla 4.

Het upgraden naar Joomla 4 is vaak niet voldoende. Als jouw website al meer dan 5 jaar oud is, moet je waarschijnlijk ook je template laten vernieuwen. De template bepaalt het uiterlijk van je website en moet compatibel zijn met Joomla 4. Oudere templates kunnen niet overweg met de technische vereisten van Joomla 4.

Wat gebeurt er als je niets doet?

Je kunt natuurlijk alles bij het oude laten, maar dit betekent problemen voor je uit schuiven. Je website zal niet optimaal functioneren op smartphones en kan technische problemen vertonen. Dagelijks worden websites belaagd door hackers. Ook technische problemen kunnen ontstaan, met name bij de jaarlijkse PHP-updates.

Goede raad is duur, zegt men, maar het herstellen van een vastgelopen of gehackte website is zonder twijfel duurder. De kosten voor een upgrade beginnen bij € 150,00 en voor een nieuwe template bij € 195,00 (prijslijst). Voor € 345,00 kun je jouw website up-to-date brengen en genieten van nog vele jaren probleemloos gebruik. Dit is overigens pas de eerste versie-upgrade van het CMS in 8 jaar.

Het is vergelijkbaar met het vervangen van versleten autobanden - je kunt blijven rijden, maar uiteindelijk brengt het risico's met zich mee!

Ed. 02-06-2023 (rev. 25-10-2023)