20 jaar WebDesigN

Wouter de Haan WebDesigN bestaat 20 jaar!

20 jaar is in computerland een héle tijd! Wouter kocht zijn eerste computer ruim 30 jaar geleden. Windows bestond nog niet, de computer draaide op MS-DOS en met 20 Mb had-ie een “vreselijk grote” harde schijf aan boord. 
We gebruikten toen nog 720 kB DS floppy-disks en 1,44 MB HD-diskettes: de computer had dan ook een A- en een B-drive. Het feit dat bij alle huidige computers de harde schijf nog 'C' heet, herinnert aan deze tijd. 
Met de 8 Mhz 20286 processor en 256 KB intern geheugen was het voor die tijd een snelle computer. Inbellen met een 14K4 modem was ook iets uit die tijd: verbindingen nu zijn ruim 10.000 keer sneller…

De ICT wereld was toen nog geordend en voorspelbaar: de computer stond vaak ónder het bureau, de monitor er óp. De beeldschermen waren toen nog flinke kolossen, met 13 of 14 inch schermdiagonaal. En steevast de dikke bult aan de achterkant. 
Toen de beeldresolutie omhoog ging van standaard VGA (640x480 pixels) naar 1024x768 pixels was er een nieuwe norm: websites waren 1000 pixels breed en als je als webdesigner zorgde dat een pagina niet hoger was dan 768 pixels dan kon de webpagina in zijn geheel bekeken worden.
De muizen hadden toen nog geen scrol wieltje en dat gefriemel aan de scrol balk was alleen maar lastig: in plaats van de hele pagina verder naar beneden schuiven kon je makkelijker via het menu naar een volgende pagina doorklikken.

Webdesign 1.0

Na een eerste fase waarin webpagina’s louter tekst bevatten, kent webdesign dus een periode met webpagina’s met een min of meer vaste grootte van ± 1000x760px en een vaste opmaak in HTML. 
Als webdesigner weet je dat de website op een computerscherm bekeken wordt met een resolutie van veelal 1024x768px. Eenmaal online kan er niets meer veranderd worden: als de informatie niet meer klopt, wordt een aangepaste pagina online gezet door de webdesigner.

Webdesign 2.0

Het lijkt alsof mobiele devices al een eeuwigheid bestaan, maar de iPhone werd pas in 2007 geïntroduceerd en de iPad pas in 2010. In 10 jaar zien we daarmee een aantal veranderingen: aan de ene kant worden de computerschermen steeds groter en gaat de resolutie naar HD (1080x1920px) en hoger, aan de andere kant worden de tablet en de smartphone steeds vaker gebruikt voor internet en surfen. En hoewel moderne smartphones ook HD schermresolutie hebben, is voor de leesbaarheid een browserresolutie van 360x640px meest populair. Dit vraagt toenemend flexibiliteit van zowel de website als de webdesigner: de schermbreedte varieert van 360px tot ruim 3500px, en de website moet zich als een elastiekje aan al deze verschillende schermbreedtes aanpassen. Dat bereiken we met responsive of fluid design. Daarbij zijn moderne websites voorzien van een CMS: de lay-out en de content van een site worden separaat vastgelegd, waarbij de gebruiker/eigenaar van de site via een login de inhoud kan aanpassen en actualiseren.

Webdesign 3.0

Webdesign maakt inmiddels weer een stap voorwaarts. Het was al een stap vooruit om lay-out en content apart vast te leggen, maar het bewerken van de content in een tekstverwerker geeft ook weer een beperking in de flexibiliteit waarmee de tekst op de website zich aan de gewenste resolutie kan aanpassen. Webdesign 3.0 voegt een extra dimensie toe, de teksten worden flexibeler vorm gegeven en elementen kunnen overlappend gepositioneerd worden waardoor een dynamischer layout bereikt kan worden. Wouter de Haan WebDesigN biedt u evenwel nog steeds de mogelijkheid om de gewenste tekstblokken als vanouds via een standaard teksteditor aan te passen. Hiermee wordt een hedendaagse techniek gecombineerd met ‘ouderwets’ gebruiksgemak!