PHP 8.2 op jouw website

PHP is een belangrijke scripttaal die wordt gebruikt om dynamische webpagina's op webservers te maken en het is ook de ruggengraat van het Content Management System (CMS) Joomla.

Wist je dat meer dan 4 van elke 5 websites op het internet PHP gebruiken? PHP staat voor Hypertext Preprocessor en werkt vaak samen met HTML, de taal die de vormgeving van een website regelt, zoals koppen, lettertypes, kleuren en lay-out. PHP vult HTML aan door op de server een HTML-code te genereren op basis van gegevens in de website-database.

Net zoals bij alle dynamische systemen, heeft PHP onderhoud nodig om optimaal te blijven functioneren. Zoals ook je smartphone, computer, laptop of tablet updates nodig heeft, moet ook de PHP-versie van je Joomla-website up-to-date worden gehouden. Wanneer een nieuwe PHP-versie wordt uitgebracht, wordt deze twee jaar lang volledig ondersteund met nieuwe functies, bug fixes en beveiligingsupdates. Na die twee jaar ontvangt de versie nog een jaar beveiligingsupdates voordat de volledige ondersteuning stopt en de PHP-versie kwetsbaar wordt voor bedreigingen.

Aangezien PHP-versies elkaar overlappen, zijn er altijd twee versies die actief worden ondersteund en één versie die geleidelijk aan wordt uit gefaseerd, met nog een jaar alleen beveiligingsondersteuning. De huidige situatie (november 2023) ziet er als volgt uit:

PHP82 artikelHet kiezen van de juiste PHP-versie kun je doen via het Control Panel van je webhosting (bijv. DirectAdmin, cPanel, Plesk). Als je deze keuze niet op tijd maakt, zal je webhoster overschakelen naar een nieuwere PHP-versie om veiligheidsrisico's voor het hostingplatform te voorkomen. Wij kunnen deze stap ook voor jou uitvoeren, waarbij we overschakelen naar een nieuwe PHP-versie en meteen testen of je website nog goed werkt. Mochten er problemen zijn, dan kunnen we teruggaan naar een oudere PHP-versie om de problemen op te lossen. Het instellen van een nieuwe PHP-versie, inclusief het controleren van de website, kost €25,00 maar is sinds 2023 jaarlijks inbegrepen bij het CMS-onderhoudscontract.

Is jouw Joomla 4 website bij ons in onderhoud? Dan hebben wij PHP 8.2 inmiddels op jouw server ingesteld, deze wordt tot december 2024 actief ondersteund. Het is een belangrijke stap om je website veilig en efficiënt te houden.

Edit 01-11-2023 (rev. 10-02-2024)