Joomla 3 End-Of-Life

17 augustus a.s. eindigt de ondersteuning voor Joomla 3 en moeten alle websites zijn overgestapt op Joomla 4. Móét dat echt? ‘JA’ is hier ons dwingend advies, het gaat om de veiligheid en de continuïteit van jouw website. Rechts rijden, stoppen voor rood, inchecken in het openbaar vervoer: er zijn veel dingen die moeten, maar toch niet altijd gedaan worden. Ook afscheid nemen van Joomla 3 en upgraden naar Joomla 4 zet jou misschien aan het nadenken…

Joomla 3.10.11 is de laatste versie uit de Joomla 3 serie (2012-2023). Joomla 3 werd tot augustus 2022 actief ondersteund en krijgt sindsdien alleen veiligheidspatches. Dit laatste stopt op 17 augustus 2023 definitief. Vanaf dat moment is het een kwestie van tijd tot verouderde websites een prooi van hackers worden. Vandaar ons advies om vóór die tijd op Joomla 4 over te stappen.

Met alleen de migratie naar Joomla 4 ben je er vaak nog niet: is jouw website zo’n 5 jaar of langer geleden gebouwd, dan is ook de template waarschijnlijk aan vervanging toe. Het CMS is de ‘motor’ van de website en bepaalt hoe de website werkt, de template is de ‘skin’, het is het uiterlijk wat bepaalt hoe de website er op de schermen uit ziet. Ze moeten op elkaar zijn afgestemd, ‘dezelfde taal spreken’, templates van zo’n 10 jaar oud kunnen niet overweg met de techniek van Joomla 4.

Wat als ik niets doe?

Alles bij het oude laten kán natuurlijk, maar is eigenlijk ook de problemen voor je uit schuiven, tegelijk blijf je dan zitten met een website die op smartphones niet goed functioneert en technisch kan gaan haperen. De End-Of-Support datum komt er snel aan. Dagelijks wordt er ook bij jou “aan de deur gerammeld”. Websites die bij ons in onderhoud zijn hebben meestal een firewall en élke website, groot en klein, krijgt vaak meerdere keren per dag ongewenst bezoek aan de deur. Naast het hack-risico kan de huidige site/template bij de jaarlijkse PHP vernieuwing vastlopen. De volgende update staat voor november in de agenda: lees het blog.

‘Goede raad is duur’ zeggen ze, maar herstel als de site t.z.t. vastloopt of gehackt zou worden is ongetwijfeld duurder. De upgrade staat met een vanaf-prijs van € 150,00 in de prijslijst, een nieuwe template vanaf € 195,00. Voor € 345,00 kan de website dan ook weer járen mee: dit is de eerste versie-migratie van het CMS sinds 8 jaar (2015: Joomla 2 naar Joomla 3). Als de website veel content heeft of er extra modules geïnstalleerd zijn kan er een meerprijs zijn, daarom krijgt iedereen vooraf een prijsopgave.

Het is een serieus advies wat weloverwogen gegeven wordt. Zoals de garage ook bijtijds adviseert om de banden te vervangen als het profiel verdwenen is. Je kán dan door blijven rijden…