Joomla 4 is in aantocht

Met een onderhoudsabonnement worden alle updates binnen een versie van het CMS uitgevoerd. De overgang van versie 3.x naar versie 4.x is een upgrade en wordt uitgevoerd als mini-migratie.

Sinds 2008 maken wij websites met Joomla. Toen nog versie 1.5, vanaf 2013 versie 2.5 en tussen 2015-2017 werd de overstap gemaakt naar versie 3.x. Momenteel draaien alle CMS sites op versie 3.10. Volgens de berichten vanuit het ontwikkelteam wordt Joomla 3.10 ondersteund met beveiligingspatches tot 17 augustus 2023. Vóór die tijd dient dus de upgrade naar Joomla 4.2 plaats te vinden. Dat kan niet gebeuren voordat van alle gebruikte extensies binnen de configuratie een aangepaste versie voor 4.2 beschikbaar is. Is jouw website bij ons in onderhoud dan krijg je t.z.t. bericht over de uitvoering, inclusief een inschatting van de meerprijs van deze upgrade.

Wat is een update?

Geen enkel programma of besturingssysteem is perfect. Daarom is het vaak nodig om tussentijds aanpassingen te doen. Soms zijn de aanpassingen zelfs essentieel, bijvoorbeeld omdat de veiligheid van de website in het geding is. De leverancier maakt in dat geval aanvullingen op de bestaande programma's. Die aanvullingen worden verspreid in een update. Letterlijk wordt het systeem dus bijgewerkt. Maar aan de versie van het programma verandert niets, de basis blijft hetzelfde. Als jouw Windows 10 wordt bijgewerkt, blijft het gewoon Windows 10.

Wat is een upgrade?

Als je een vliegreis boekt, krijg je soms de vraag of je de boeking wilt upgraden. Daarmee wordt dan bijvoorbeeld meer beenruimte of comfortabelere stoelen bedoeld. Natuurlijk hangt daar een prijskaartje aan. Dat is bij software niet anders. Bij het begrip upgrade gaat het altijd om een nieuwere versie van een product. Fabrikanten maken dit duidelijk door een hoger versienummer te gebruiken. Zo is Windows 10 een ander product dan Windows 8.1.

Heb je een onderhoudsabonnement?

De overgang van versie 3.x naar versie 4.x valt niet onder het jaarabonnement voor updates. Het is een upgrade, de uitvoering is maatwerk en mede afhankelijk van de geinstalleerde extensies. De upgrade dient te worden uitgevoerd vóór 17 augustus 2023. Voor websites welke al meerdere jaren oud zijn zal veelal ook de template geheel vernieuwd moeten worden om te kunnen werken met de nieuwe technische standaard van het CMS. Dat kan met het behoud van de looks-and-feel van de bestaande website, maar het is misschien ook een mooi moment om de website in een geheel nieuw jasje te steken? Je krijgt vooraf een offerte op maat voor de uit te voeren werkzaamheden. Het onderhoudsabonnement voor Joomla 3.10 blijft na de upgrade geldig voor Joomla 4.2.